Банско се преизпълни с Балкански туристи за коледните и новогодишни празници   

27.12.2013

И тази година в Банско ще се проведе новогодишен празничен концерт, съобщи кметът на община Банско Георги Икономов. Концертът ще се проведе на 31 декември на централен площад „Никола Вапцаров” в центъра на Банско. „В Банско традицията повелява всеки да посреща коледните празници семейно”, посочи Икономов. Той обясни, че кукерите отсега правят подготовката си за Нова година.

Туристи от почти всички държави на Балканите се стекоха в курорта Банско за коледните и новогодишните празници.

„Има наплив от туристи, макар че по правило туристите в Банско идват, когато минат коледните празници. Доколкото знам от хотелиерите почти всички хотели са запазени, има над 80 %-90% запълняемост. Надяваме се и на малко сняг, който да падне, за да зарадва туристите, но и така пистите са добри. Когато мине януари ще отчетем дали е имало туристически ръст”, заяви още Георги Икономов.

Липсата на естествен сняг не спря наплива на гости от чужбина и страната в града под Тодорка. За Коледа тук дойдоха около 10 000 души, най-много бяха гърците - 5000, и англичаните - 2000. За Нова година пък местата са заети на почти 100% , което означава, че в подножието на Пирин планина ще купонясват над 15 000 души.

Повечето от тях са балканци - румънци, гърци, македонци и сърби. „Прави впечатление, че и албанците вече са открили Зимната столица на Балканите Банско. Много коли има от Албания, по пистите е пълно с народ. 6-7 трасета са отворени за любителите на ските. Всичко по отношение на снежната покривка се дължи на непрекъсната работа на 250-те оръдия за изкуствен сняг и на усилията на екипа ни. Дано новата година дойде с един хубав сняг", заяви Иван Обрейков, който е директор „Маркетинг" на фирмата - концесионер на ски зоната.

ads






  на деня "Твърде много от нас не изживяват своите мечти, защото изживяват своите страхове."
Лес Браун още...
line