Основни видове бира и начина им на сервиране   

29.04.2013

Пиенето на бира е традиционен ежедневен ритуал за голяма част от населението. Приготвянето и пиенето на бира датира от древни времена, което се доказва от древни шумерски писания на скални плочи. През Средновековието в Англия, чистотата и безопасността на водата се е контролирала твърде рядко и така бирата се е появила като реална алтернатива. В действителност, бирата е често срещано питие сред всички социални класи, което често се консумира с или без ястия. Бирата се е произвеждала по целия свят в продължение на векове, и въпреки че аргументът за здравословността и в сравнение с водата не е в пълна сила днес, все още се произвежда много бира и има много нейни почитатели. Бирите обикновено се категоризират по външния си вид, вкус, аромат, алкохолно съдържание и усещане в устата.

Как се прави бирата



Цели книги, дори и професии са се развили, посветени в приготвянето на бира. Бирата съществува от векове, а процесите и техниките за приготвянето и са уникални за различните страни по целия свят. Но по принцип, бирата се прави с помощта на редица пивоварни процеси. Четирите основни съставки на бирата са малц, вода, мая и хмел, всяка от които има важна роля за вкуса на бирата.

Основни видове бира

Основните видове бира са Ейл и Лагер. Тези бири са сходни по състав и начин на приготвяне, но се нуждаят от различни видове мая, за да се получи ферментационния процес. Този списък описва основните видове бира от всяка категория.

ВИДОВЕ ЕЙЛ:

Бирите Ейл датират от древни времена и се приготвят в цял свят, въпреки че са най-известни и широко произвеждани и консумирани в Англия. Ейла е по-скоро сладка, плътна бира. Тя варира от бледо до тъмно златисто и е богата на цвят, в зависимост от зърното, използвано в процеса на варене. За произвоството на ейла се използва субстанция, известна като "най-ферментиращата" мая или квас, който се издига към повърхността на бирата по време на ферментация. Тази мая ферментира най-добре при температура близка до 55 ° С. Повечето от тези бири се сервират във висока чаша за бира (pint glass).

1.Ейл Амбър



Този вид ейл е сходен с останалите светли видове ейл, но от излишния малц е малко по-сладък. Предлагат се също и тъмни на цвят ейлове, откъдето идва и името на бирата, тъй като Амбър означава "кехлибар".

Препоръчителни чаши за сервиране: Традиционните пъб чаши са идеални за сервиране на Амбър ейл, която е популярна и пивка бира.

2. Горчив Ейл

Една от най-популярните светли бири в Англия. Горчива е, тъй като съдържа хмел, който се добавя повече заради приятния му аромат, отколкото за горчивина. Горчивият Ейл може да има вкус, напомнящ плодове и карамел, в зависимост от маята и вложеният вид зърно. Обикновено този вид бира е света и пивка, но може да бъде и силна и тежко плътна, тогава тя се нарича изключително специален горчив ейл, или ESB. Горчивият Ейл варира от златисто до тъмно червен цвят.

Препоръчителни чаши за сервиране: Точно като и Амбър ейла, горчивият ейл се сервира в стъклени пъб чаши.

3. Светъл ейл



Този вид бира се отличава със светъл цвят и има както малцов, така и хмелов вкус. Светлият ейл от Англия често е по-скоро хмелов и дори пикантен, докато американските му варианти са малко по-леки, понякога с плодови аромати.

Препоръчителни чаши за сервиране: Светлият ейл често се сервира в традиционната пъб чаша, но може да се сервира в чаша за коняк, която има широко дъно и тесен връх. Тази форма е идеална за улавяне на аромата на бирата и презентира силния букет вкусове.

4. Индийски светъл ейл (India Pale Ale)

Тази бира е позната просто като IPA. Тя е типична английска бира, която датира от 1800 г., когато британските пивоварни са произвеждали бири с огромниколичества хмел, за да може да се запази бирата по време на дългия път, преминаван по време на доставките в чужбина. По това време, голяма част от тази бира е била предназначена за Индия, откъдето идва и името и. Тези бири обикновено притежават златист или кехлибарен цвят и са известни с техния горчив аромат и вкус.

Препоръчителни чаши за сервиране: Цялото разнообразие на IPA бирите може да се сервира по избор в една от тези три чаши: обикновени чаши за бира, чаша за коняк и халби за бира. Изборът се крие в това, което предпочита почитателя на бирата, дали ще заложи на по-силен аромат или на по-големия обем напитката при поръчка.

5. Ирландски ейл



Ирландия има дълъг опит и традиция в приготвянето на Ейл, който има предимно наситен червен цвят, с малцов или сладък вкус. Тези бири не са агресивно хмелови.

Препоръчителни чаши за сервиране: Ирландският ейл чудесно се сервира в пъб чаша или халба за бира. Този ейл представлява много пивко пиво, поради сладкия му малцов вкус.

6. Стаут

Стаута се отличава с използването на немалцуван, тъмно-печен ечемик, малко количество хмел, а често и сладки аромати на шоколад или кармил. Има няколко стилове, включително сухи стаути, кремообразни стаути и овесени стаути. Най-известният сух стаут е Guinness, и се нарича "сух", тъй като повечето захари са изядени по време на ферментацията, оставяйки стаута с минимално сладък вкус. Сухият стаут също е малко по-хмелов, или по-горчив от другите стаути.

Препоръчителни чаши за сервиране: Ирландският стаут най-добре се сервира в пъб чаша или халба за бира. Тези бири са много пивки, поради тяхната гладка мекота. В следствие на това, по-тежките чаши са подходящи.

7. Портър



Портъра е много тъмна бира, произведена от силно печен малц. Портъра може да притежава сладък или много хмелов вкус, тъй като количествата на малца и хмела са променливи. Обикновено този тип бира е със средна плътност и притежава свежа финална нотка.

Препоръчителни чаши за сервиране: Насладете се на портера в керамична халба. Тези чаши са удобни за пиене и обикновено побират щедро количество бира.

8. Пшенична бира

Пшеничните бири могат да бъдат открити под много различни имена, като например weissbier или hefeweizen, но за производството им винаги се използва и пшеница. Тези бири са освежаващи, светли на цвят, понякога са мътни и нефилтрирани и силно газирани. Често се усещат и плодови аромати.

Препоръчителни чаши за сервиране: Пшеничната бира се сервира добре в пилзенска чаша за бира, в която карбонизацията се ограничава от затворената форма на чашата. Овалната форма на тази чаша насочва мехурчетата и ароматите направо към върха, водейки със себе си пълния букет до носа на пияча.

ВИДОВЕ БИРА ЛАГЕР:

Този вид бира е известна със своята свежест и чист вкус. Това до голяма степен се дължи на ферментационния процес, който включва "ферментация отдолу-нагоре", или мая, която се утаява на дъното на апарата. Това се дължи на факта, че светлата бира ферментира при по-ниски температури от около 7 ° C до 15 ° C. В резултат на тези по-ниски температури, ферментационният процес отнема повече време. В допълнение, лагер бирите преминават през нискотемпературен процес на стареене, известен като "отлежаване." Това помага да се предаде мекост на бирата и да се създаде по-гладък вкус.

1.Бок



Бокът е сладка, тъмна бира с корени в Германия където традиционно се консумира като сезонна, пролетна бира. Бокът варира от малцов на аромат, който е и по-традиционен, до светло пиво; по-хмеловите на вкус бокове са известни още като Helles bocks.

Препоръчителни чаши за сервиране: Бокът обикновено се сервира в чаши за бира, наречени Stange или Kölsch. Тези чаши представляват високи тесни цилиндри, които позволяват на аромата на бирата да се издигне до върха на чашата. Когато не са на разположение чаши от типа на Stange и Kölsch, бокът запазва голяма част от автентичния си вкус и когато се сервира в халба за бира.

2. Дънкел

Дънкелът, което на немски означава „черен”, е оригинален стил немска лагер бира. Тя е тъмно кехлибарена на цвят, с умерено алкохолно съдържание и аромати често напомнящи на кафе, шоколад и женско биле.

Препоръчителни чаши за сервиране: Най-добрият начин за сервиране на бира дънкел е в огъната чаша, като чаша за шампанско, пилснер чаша или чаша за бира със столче и заострена форма. Силуетът на тези чаши съдейства за повишаване на карбонизацията и отвеждат аромата на дънкела до носа на пиещия.

3. Märzen



Също изписван като Mäerzen, този вид бира понякога се нарича бира Октоберфест. Märzen има корени в Мюнхен през 1400 г. и 1500 г. По това време, повечето бири са били пригорвяни през март (Märzen) и след това през по-топлите месеци на годината са се съхранявали в естествено студени складови помещения, като мазета и пещери, докато се сервират по време на Октоберфест през септември и октомври. Бирата Märzen, или Märzenbier, е плътна, богата, с тъмно меден цвят.

Препоръчителни чаши за сервиране: Бирата Märzen обикновено се сервира в халба за бира, тъй като тези бири често се пият в по-големи количества по време на есенните празници. Също така могат да се сервират и в пъб чаша.

4. Светъл лагер



Това е много популярен вид бира в световен мащаб, ако не и най-популярният. Тези бири са с цвят на слама и имат леко- до средно-хмелов характер, въпреки че много от тях запазват малцовия вкус, в допълнение на това, че е чист и свеж. Тези бири обикновено са силно газирани, но не са с високо алкохолно съдържание. Това е най-често срещаната бира, произведена с търговски цели. Пилзнер бирите са вид светъл лагер. Името произхожда от град Пилзен, който сега се намира в Чехия. Тези бири са светли на цвят, с по-високо съдържание на хмел, в сравнение със светлия лагер и обикновено не са с високо съдържание на алкохол.

Препоръчителни чаши за сервиране: Много светли бири лагер, включително и Пилзнера, се сервират идеално в Пилзнер чаши. Те са високи, тънки, заострени чаши, които често са оформени като тръби. Този вид чаши за бира помагат за ограничаване на карбонизацията, като на повърхността остава чудесно пенесто калпаче.






  на деня "Твърде много от нас не изживяват своите мечти, защото изживяват своите страхове."
Лес Браун още...
line