Сурови или сготвени, яжте повече кълнове!   

24.04.2013

Кълновете често се срещат в менюто на ресторантите и в супермаркетите. Всеки отделен вид кълнове има собствен уникален вкус. Покълнилите храни са били част от хранителния режим на много древни раси в продължение на хиляди години. Кълнове са били използвани с медицински цели в древен Китай. Дори и днес, китайците пазят славата на вкусните кълнове, поникнали от боба мунг.

И така, кой продукт по-точно се класифицира като кълн? По дефиниция това са зеленчукови семена, които току-що са започнали да растат. Кълновете поникват от семена на зеленчуци, зърнени храни и от различни варива. Кълновете са първите ядливи израстъци на растението.

Кълнове се приемат за суперхрана. Те се нареждат в челните позиции на най- пресните и най-питателни зеленчуци, полезни за хранителният режим на хората. Чрез процеса на естествена трансмутация, покълналите храни придобиват значително подобрена усвояемост и повишени количества на хранителни качества в сравнение с непокълналите им варианти.



Кълнове предоставят на организма всички важни витамини и минерали. Ако желаете да се посветите на здравословното хранене, кълновете трябва да представляват съществен елемент от вашата диета. Покълването не се нуждае от постоянни грижи - само от време на време семената трябва да се поръсват с вода.

ВИДОВЕ КЪЛНОВЕ

Кълновете, както и останалите зеленчуци варират по текстура и вкус. Някои видове кълнове се добавят като подправка към определени ястия. Такива са и кълновете от репички и лук. Съществуват и такива кълнове, които издържат на готвене, а именно кълновете от мунг боба. По-деликатните от тях, като кълновете от люцерна, могат да се използват в салати и сандвичи.

Макар че не всички видове кълнове са на разположение в най-близкия супермаркет, потърсете в специализираните здравословни магазини да откриете повече сортове. Ако няма готови кълнове, със сигурност ще намерите семена, за да си ги приготвите в домашни условия.

Бобови кълнове


Бобовите кълнове обикновено се свързват с боба Мунг. Те имат малки светло жълти листа и сребристо бяло тяло. Тези кълнове предоставят един фин вкусен аромат и са много хрупкави, когато бъдат добавени в бързо запържени ястия, супи и салати.

Зеленолистни кълнове


Обикновено покълнващи от зеленчукови семена и зърна, тези кълнове притежават две малки зелени листа на върха на тънкият, но дълъг кълн. Тези кълнове често се използват в салати и сандвичи.

Кълнове от люцерна


Един от най-често срещаните на пазара, тези кълнове имат нишковидно стебло със зелени краища. Те предоставят фин и вкусен аромат. Кълновете от люцерна са чудесно допълнение към салати и сандвичи.

Кълнове от семена на репички


Известни като "люти", тези кълнове носят живият вкус на репички.

Слънчогледови кълнове


Подобно на кълнове от люцерна, слънчогледовите кълнове имат мек и сладък вкус. Те добавят хрупкавост на всяко ястие.

Тиквени кълнове


Отглеждани от олющени семена, тези кълнове могат да се консумират сурови или леко препечени. Отлични за са добавяне към салати, супи и хляб.

Кълнове от пшеница


Тези кълнове се готвят бързо и често се използват в рецепти, заменяйки пълнозърнестите храни.

Кълнове от леща


Макар и не толкова "пикантни" като кълновете от репички, кълновете от леща имат пиперлив вкус. Те често се използват в супи, яхнии и гювечи.

ИЗБОР НА КЪЛНОВЕ

Кълнове са свежи, когато са хрупкави, а корените им са влажни и бели. Избягвайте продукти, издаващи мухлясала миризма и тези, които са тъмни или мазни на вид.

СЪХРАНЕНИЕ

Кълнове са малотраен хранителен продукт и трябва да се консумират възможно най-скоро, но съществуват и няколко начина за удължаване на срока им на годност. Повечето кълнове могат да се съхраняват в полиетиленов плик в хладилника до 3 дни. Деликатните кълнове, като тези от люцерна трябва да се съхраняват в хладилник в чисто нов пластмасов контейнер. За да удължите живота им, можете да ги изплаквате всеки ден. Накрая, кълновете от мунг могат да бъдат замразени, ако планирате да ги използвате за готвене и за в бъдеще.



КЪЛНОВЕ И БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ

Тъй като кълновете са свързани с огнища на салмонела и инфекции с Ешерихия коли, хората с висок риск от излагане на тези бактерии, като например децата, възрастните хора и тези със слаба имунна система, трябва да избягват да ядат кълнове.

Кълнове са отличен начин за увеличаване приема на зеленчуци. Просто вземете някои предпазни мерки при избора, съхранението и подготовката на вашите кълнове:
• Купувайте само прясно изглеждащи кълнове от реномирани магазини.
• Съхранявайте кълновете в хладилник и ги използвайте незабавно.
• Измивайте кълновете обилно с вода, за да отстраните замърсяванията.



ВКЛЮЧЕТЕ КЪЛНОВЕТЕ ВЪВ ВАШИЯ 5-ДНЕВЕН ХРАНИТЕЛЕН ПЛАН

• По-устойчивите кълнове, като тези от Мунг боб и леща понасят добре топлината и се използват често в пържени без олио ястия, супи и яхнии.
• Пресните кълнове са страхотно допълнение към салати и сандвичи и могат да се използват като гарнитура.
• Добавяйте разнообразие от различни кълнове в любимата си салата от зеле.
• Опитайте да добавите кълнове от боб Мунг или от леща в картофената салата, за да добие различна текстура.
• Включете кълнове от зеле, боб Мунг, или леща във всичките си зеленчукови и плодови шейкове или смесени сокове, за да си приготвите вкусно „лекарство”. Кълновете от Мунг боба и репичките могат да се смесват с меки сирена за приготвяне на вкусни дипове.
• Искате ли нов вид сандвич сос? Опитайте да пюрирате кълнове от леща или репички с една чаена лъжичка обезмаслено крема сирене.
• Освежете омлета или бърканите яйца с кълнове от люцерна, детелина, репички или зеле.
• Много ястия с ориз са много вкусни, когато се комбинират с кълнове от сминдух, леща или боб Мунг.
• Сервирайте кълнове като отделни ястия! Опитайте да сотирате любимите си кълнове с лук, да добавите кълнове към печен боб, или да пюрирате кълновете с грах или боб.






  на деня "Твърде много от нас не изживяват своите мечти, защото изживяват своите страхове."
Лес Браун още...
line