10 вида сладък обреден хляб, приготвян за Вликден в цяла Европа    

23.04.2013

Като международен празник, Великден идва с голямо разнообразие от храни и обичаи, характерни за всеки регион на света. След строгият Велики пост, на празничната трапеза на всеки европеец се появява експлозия от "забранени" храни.

Няма по-добър пример от този леко сладък хляб с мая, пълен с масло, захар и понякога сирене. A потресаващият брой яйца, символ на плодородието, прераждането, пролетта и възкресението, фигурират в обредния хляб на видно място.



Имената на Великденските изкушения, често наподобяват думата Пасха, което означава "Великден". Има толкова много вкусни видове великденски хляб, че можете да опитвате различна рецепта всяка година и никога да не изчерпите възможностите! Веселбата е в това да опитате и да разберете кое от тях ви допада най-много! Като начало, ви предлагаме десет традиционни великденски хляба, които си струва да опитате.

1. Яйчена плитка от Източна Европа



Този богат, яйчен, леко сладък хляб с мая съществува в почти всяка култура. Чехите го наричат хоуска, а поляците, които го наричат чалка, го приемат от еврейските си сънародници, които го назовават чаллах, и още и още. От остатъците могат да се приготвят големи френски тостове и хлебен пудинг.

2. Български Великденски хляб - Козунак



Този български хляб, известен като козунак, се приготвя по Коледа, Великден и други специални поводи. Козунакът представлява богат на яйца сплетен хляб с пълнеж от накиснати в ром стафиди. Често към него се добавят местно произведен специалитет – локум, филирани бадеми и захаросани плодове. Приготвя се и във вид на руло, пълнено с мармалад или шоколад. Той пресича границата между хляб и торта за кафе.

3. Хърватски Великденски хляб „Кукла” - Primorski Uskrsne Bebe



Хърватският Великденски хляб „Кукла” заема централно място на масата, която традиционно се „облича” във Великденска украса, сребро и кристал. Децата ги обожават! Но най-популярният Великденски хляб е сладка, приготвена с мая погача, известна като „пинка” или „сирница” (въпреки че в Босна и другаде на Балканите, сирница наричат вид баница с кори и сирене). Хърватският Великденски хляб често е осеян със стафиди или лимониви кори и е с кръгла форма. Някои готвачи разпръскват едра захар по повърхността му, преди да го изпекат. Едно малко парче от тази смесица от хляб и кекс, заедно с други символични храни, се поставя в кошница за храна, за да бъдат благословени на Великден и след това да се консумират по време на Великденската закуска.

4. Чешки Великденски кекс - Velikonocní Bochanek



Тази рецепта за чешки великденски кекс или velikonoční bochánek е идентична на Коледния чешки хляб или vanocka, с изключение на формата му. Традиционно този хляб се прави от три плитки с по-малък размер, поставени една върху друга, но обикновената тройна плитка ще свърши работа. Рецептата за чешкия великденски козунак е подобна на други рецепти за Великденски хляб, приготвян в Източна Европа, а именно тези, които се правят с леко сладки, маяни теста, понякога с добавени стафиди и/или ядки, подобни на италианското Панетоне.

5. Унгарски Великденски хляб - Fonott Kalacs



Тази рецепта за унгарскa яйчена плитка или fonott kalacs представлява леко сладък сплетен хляб със стафиди, сервиран традиционно на Великден, Коледа или по всяко време на годината. Като цяло, kalacs се отнася до всеки маян сладкиш или сладък хляб. Думата идва от коло, което означава кръг, защото те често са кръгли. Приготвят се и специални обредни хлябове за сватби, смъртни случаи, празници и други събития, като много от тях се приготвят в специална форма. Този вид kalacs е сплетен. Преди да ги изпечете по желаниe можете да поръсите орехи по повърхността на хляба.

6. Литовски Великденски хляб - Velykos Pyragas



Литовският Великденски хляб наподобява повечето от останалите източноевропейски предложения – приготвя се със сладко тесто с мая и добавени стафиди. Тази вкусна Великденска закуска се консумира намазаната с масло и е добра компания на твърдо сварените оцветени яйца, които подобно на нашите традиции, се чукат едно в друго, за да се види, чие яйце е най-силно и здраво. След големият празник, започва и традиционното посещение при близки и роднини. Това е времето, когато децата получават великденски яйца от своите по-възрастни роднини и съседи.

7. Полска Яйчена плитка - Chalka



Тази рецепта за полска chałka представлява богат, сплетен яйчен хляб, който може да съдържа и стафиди. Той е подобен на чешката hoska, еврейският Challah и френския бриош. Chalka се сервира през цялата година, но най-вече по Коледа и Великден. Ако имате останали залъци от chalka, можете да си направите вкусни френски филийки хляб или хлебен пудинг със сос от портокал или makowki (Пудинг от полски хляб с маково семе).

8. Румънски Великденски хляб - Козонак



Румънският Великденски хляб се нарича италианско Панетоне от Румъния, заради подобната форма и текстура. Българите сервираме същият хляб, но го наричаме козунак. Когато румънското великденско тесто бъде напълнено с домашно фермерско сирене, то се превръща във вкусна Pasca, което от своя страна, наподобява полския Kołacz.

9. Италиански Великденски хляб със златисти яйца



Този хляб е сладък и вкусен, затова го обичат всички деца. При приготвянето му обикновено се гарнира с цветни поръски и яйца, боядисани в различни цветове. Тази италианска традиция, касаеща употребата на яйца за приготвяне на тези сладки или солени хлебчета е, че яйцата представляват произхода на живота, прераждането, надеждата и новото начало. В действителност, това е идеалният символ на пролетта.

10. Гръцки Великденски хляб с тъмно червени яйца - "Tsoureki"



Червените великденски яйца, които правят този традиционен хляб толкова специалeн сe използват с декоративни цели. Не бива да се консумират. Този хляб е сладък и богат на яйца, традиционен за кухните на страните, били част от бившата Османска империя. Той се оформя, чрез сплетени нишки тестото. Има и солени версии. Богатият, подобен на бриош хляб (често сплетен) е известен под различни гръцки имена, които представляват трите свещенни за гърците празници: Великден, Коледа и Нова година. Има много местни разновидности на тези празнични хлябове, на базата на мляко, брашно, яйца, захар, мая, масло и ароматизанти. Маслото се добавя след месене: тестото се опъва, намазва се с четка с разтопено масло, сгъва се и се разтяга многократно, докато маслото се поеме. В резултат на тази техника изпеченият хляб се отделя лесно на нишки. Един добър tsoureki трябва да е мек, влажeн и пухкав.






  на деня "Твърде много от нас не изживяват своите мечти, защото изживяват своите страхове."
Лес Браун още...
line