Начало
| Вход
| Регистрация
Търсене по градове
Храни
Месо и месни продукти
Мляко и млечни продукти
Плодове и зеленчуци
Зърнени храни, брашна, паста
Тестени и захарни изделия
Консервирани храни
Риба и рибни продукти
Подправки
Ядки
Други
Напитки
Кафе, чай
Сокове
Алкохол
Минерална вода и безалкохолни
Вино
Бира
Алкохолни напитки
Други
Консумативи
Почистващи и хигиенни
Хотелски и ресторантски
Перилни препарати
СПА козметика
За сладкарство и хлебопроизводство
Други
Оборудване
Кухненско
Барово и ресторантско
Хотелско
Перално стопанство
Работно облекло
Касови апарати, техника
Противопожарно
СПА и фитнес
Офис
Други
Кафемашини
Обзавеждане
Текстил
Мебели
Други
Услуги
Касови апарати, компютри, софтуер
Противопожарна техника
Охрана и видеонаблюдение
Пране и химическо чистене
Професионално почистване
Озеленяване
Кетъринг
Организиране на събития
Контрол на достъпа
Рекламни и печатни услуги
Поддръжка на басейни
Мениджмънт, франчайзинг
Сервизи
Други
Дезинфекциа и деакаризация
Кафето с ниска киселинност е приятел на всеки стомах
25.04.2013
Вярно е, че киселинността е едно от най-ценните качества на кафето. Тя осигурява сладко-кисела нотка, която е от съществено значение за повишаване на сетивния вкус на финото кафе Арабика. Киселинността сигнализира за наличие на някои органични киселини с мощни антиоксидантни свойства, които спомагат за възприемане на
кафето
като здравословна напитка.
Има много хора, които обожават кафето - и кофеина – но храносмилателните системи на техните организми просто не могат да се справят с целия спектър на тези живи, здравословни органични киселини. Някои от тези киселинно-чувствителни любители на кафето често се питат как могат да намерят
кафе
, което да им осигурява сетивни удоволствия (и кофеин), но да не получават парене в стомаха и киселинен рефлукс!
Има две посоки, в които да се търси такъв парадоксален продукт. Първо, да купуват кафета, за които изрично е упоменато, че са ниско киселинни. В днешно време някои компании се специализират в доставката и търговията с ниско-киселино
кафе
и по този начин развиват малка, но разпознаваема пазарна ниша в кафе индустрията. Тези компании използват патентовани или тайни технологии и методи за намаляване на киселинността, които включват:
- много бавно или прекъсващо печене на кафе зърната (което намалява киселинността и ароматите на кафето);
- обработка на зърната зелено кафе преди да бъде изпечено – премахване на външния восъчен слой на зърната чрез пара, което също намалява киселинността, но намалява и ароматните съединения.
В повечето случаи, тези компании си осигуряват
кафе
с по-ниска киселинност, доставяйки си зелено кафе с определен произход, като от някои региони на Бразилия, които произвеждат кафе с естествено по-ниска киселинност.
Кафета с естествено ниска киселинност
Друг вариант за киселинно-чувствителните кафе любители е да купуват кафета, които не е задължително да са специално обработени, за да се намали киселинността им, или да са рекламирани като продукти с по-ниска киселинност, но пак да са с ниско съдържание на киселинност по непредвидени или "естествени" причини. Тъмно печеното
кафе
, например, особено много тъмно печеното има значително по-ниска киселинност.
Намирането на такива кафета може да се окаже по-сложно за онези от вас, които предпочитат средно или леко изпечените кафета. Тук търсенето трябва да бъде насочено към кафетата, които в сурово състояние традиционно са с по-ниска киселинност, поради това, че при печене киселинността им ще намалее още повече. В допълнение, някои от методите за бране на
кафе
плодовете могат да намалят киселинността, като например сушене на целия плод или сушене на плодовия пулп.
Бразилските опаковани кафета водят в списъка на потенциалните
кафета
с естествено по-ниска киселинност, а тези от Суматра ги следват неотлъчно. За съжаление, не може да се гарантира, че тази зависимост между киселинността и региона в който е отглеждано кафето е напълно релевантна.
Съвпадение на висок рейтинг и ниска киселинност
Неотдавна група специалисти тестваха двадесет вида
кафе
, които предполагаемо могат да се окажат с ниско съдържание на киселинност, но които не са били обявени като такива. Избраните кафета комбинират атрактивни сетивни свойства и ниска киселинност, потвърдена от уред за измерване на рН стойностите (относителната киселинност/алкалност). Учените откриват три кафета с ниско съдържание на киселинност, но с високо съдържание на потенциално чувствителни елементи, всички те са описани тук:
-
Tully’s French Roast
с рейтинг 85. Притежава ниска киселинност главно заради много тъмното печене, въпреки че за това може би е допринесло и по-ниско киселинното зелено
кафе
;
-
Peet’s Sumatra Blue Batak
с рейтинг 88. Ниската киселинност основно се дължи на тъмно печеното кафе и вероятно поради по-ниската от нормалната киселинност на зеленото кафе;
-
Brazil Esperanza
- деликатно средно печено кафе с рейтинг 91. То притежава ниска киселинност - осезаема и потвърдена от рН уреда.
Постигане на ниска киселинност чрез варене на
кафето
и обработване на получената напитка
Съществуват и два други начина за намаляване способността на кафето да дразни стомаха: Начина, по който го варите и какво ще добавите към него, преди да го пиете.
Чрез метода за варене на
кафе
в студена вода се извлича значително по-малко от съставките на кафето, включително и киселините, в сравнение с метода на варене с гореща вода. Кафето получава леко плътен, сладък и слабо киселинен вкус, въпреки че аромата може би е по-лек, отколкото при черното
кафе
. Важното е, че кафето е относително по-лесно за обработване от чувствителни стомаси. Кафето с естествено ниско съдържание на киселини, ще има много ниска киселинност, ако се приготви по метода със студена вода.
Съществува и вариант на поносима комбинация от еспресо и мляко. Започнете с приготвяне на чаша леко кафе еспресо от смляно ниско киселинно кафе на зърна – такива са изцяло бразилските кафета или смеси, в които преобладават кафе зърна с произход Бразилия. Ако не откривате такива, набавете си Illy Caffè, от него се приготвя кафе еспресо с много слаба киселинност. Можете да го откриете при най-добрите доставчици и търговци на кафе, в големите вериги супермаркети и в най-престижните бакали. Сварете това еспресо кафе и го комбинирате с около три части горещо мляко на пяна за да приготвите напитка, която все още има вкус на
кафе
, но е доста лесно усвояема от храносмилателната система (ако не е установена непоносимост към лактозата).
15.01
Пет начина за използване на озона удома
27.02
Гривна следи стреса и калориите
06.06
Най-здравословните съставки за летни шейкове.
30.04
Да преминем на зехтин! Но на какъв?
29.04
Основни видове бира и начина им на сервиране
26.04
Екологично чисто почистване: Домашно приготвени натурални почистващи препарати
24.04
Сурови или сготвени, яжте повече кълнове!
23.04
10 вида сладък обреден хляб, приготвян за Вликден в цяла Европа
22.04
10-те най-качествени шоколада в световен мащаб
19.04
Какво все още не знаем за зехтина?
1
2
3
4
5
на деня
"Твърде много от нас не изживяват своите мечти, защото изживяват своите страхове."
Лес Браун
още...